Què poden fer les entitats per arribar al seu públic objectiu amb menys recursos (Post-Covid)?

La nostra primera entrada la volem dedicar a ajudar-vos a arribar al vostre públic objectiu, és un dels aspectes clau alhora de fer qualsevol acció de comunicació. Esperem que us sigui d’utilitat!

La crisi econòmica ha provocat una mancança de recursos econòmics i de persones a moltes entitats. Un dels camps afectats és la comunicació, les entitats es troben amb  dificultats per donar visibilitat als seus productes o serveis, això implica que els estigui costant més arribar al mínim d’ingressos per poder tirar endavant.

El treball en general està tocat per la situació, s’estan canviant rutines i maneres de fer i a moltes entitats els està costant més arribar als objectius.

És el moment de revisar on invertir els recursos

Les entitats han d’analitzar on invertir els recursos que disposen. Han de destinar els esforços en aquelles accions que les ajudin a fer-se visible i arribar al públic objectiu, per així aconseguir que adquireixin els seus productes o contractin els seus serveis.

Es poden utilitzar varies estratègies, depèn de la que escollim el cost serà més elevat o més baix. Una solució passa per centrar-se en arribar al públic a través d’accions i/o canals amb costos més baixos. 

Com arribar al públic objectiu 

Amb una bona estratègia digital tenim més possibilitats d’arribar al públic objectiu, fet que impacta directament una possible sostenibilitat de l’entitat. 

Aquesta estratègia ha de perseguir algun d’aquests objectius:

  • Generar notorietat. Donar visibilitat a l’entitat (a la marca, productes o serveis) arribant a un públic molt ampli perquè la coneguin, la vegin i la tinguin en ment. El que interessa en aquest objectiu és arribar a moltes persones i generar impacte. 

Exemples: 

Un comerç de productes agroecològics llança una campanya gràfica on es centra en la seva marca i els seus anys d’història. En aquest cas no està fent promoció de cap producte, està fent visible el comerç.

Una botiga de llanes utilitza youtube per publicar videos on expliquen com fer ganxet, a part de generar contingut aconseguirà també que coneguin la botiga.

Una botiga vegana crea una campanya on presenten un nou producte, amb la intenció que les persones vagin a la pàgina web i vulgui saber més sobre el producte.

  • Generar interès real del producte o servei. Moltes vegades es cau en l’errada de pensar que tothom pot ser client/a de l’entitat i no és així, cada producte o servei està destinat a un públic en concert. L’objectiu és aconseguir clients/es potencials (leads), seleccionant els que tenen interès o demanda del mateix en aquest moment o a curt termini,  prioritzem per la qualitat per sobre de la quantitat.

Exemple: Una assessoria llança una campanya per promocionar els seus serveis amb la finalitat que les persones truquin per telèfon o omplin un formulari per demanar més informació. 

Les persones que s’interessin no vol dir que acabin contractant un servei, però sabem que han mostrat interès,  amb una bona gestió d’aquests contactes es pot aconseguir que s’acabin convertint en clients/es.

Altres exemples: quan demanen un pressupost, es subscriuen al butlletí,, cliquen a un link de descàrrega d’algun material elaborat per l’entitat on se’ls hi demana les dades per procedir a la descàrrega, etc. D’aquesta manera s’obtenen dades de persones que han mostrat interès.

  • Conversió. Aconseguir que l’interès que han mostrat es transformi en una oportunitat, l’objectiu és que els clients/es potencials (leads) comprin el producte o contractin el servei. Per aconseguir-ho s’han de fer accions concretes a les persones que hagin mostrat interès per tornar a impactar-les de manera més  personalitzada.

Exemple:

Un centre de ioga ofereix un curs específic, està arribant el dia de l’inici i encara queden places lliures. El centre realitza una campanya enfocada a les persones indecises que es van informar però encara no han pres la decisió d’inscriure’s. 

  • Fidelitzar. Crear una relació de confiança amb els clients/es, per aconseguir que tornin.

Exemple: Enviar un email amb informació rellevant, fer una trucada per saber com estan, oferir preus especials només per clients/es, fer xerrades o trobades, etc.

Per on començar

El punt de partida és determinar l’objectiu, a partir d’aquí s’ha d’establir l’estratègia que es vol utilitzar. L’estratègia és una idea clara i senzilla de com abordarem el camí fins als objectius i ens serveix per pensar en quines accions concretes podem realitzar. 

Exemple:

Una botiga de roba sostenible sap que els seus preus són superiors a altres marques, la seva estratègia serà aprofundir en la consciència social i ecològica dels seus clients/es potencials i oferir alternatives de consum (gestió de residus, impacte mediambiental, etc.) mostrant que l’estalvi és un valor que comprenen però que no és el factor principal alhora de fer la compra.

Aquesta estratègia serà el fil conductor en totes les decisions que prenguin, desde l’elecció de les eines, passant pel tipus de comunicació, canals, dissenys, etc.

Si tens qualsevol dubte contacta amb nosaltres: info@lanaturalcoopmunicacio.org